Стьобані покривала: елегантність, комфорт і затишок

Постільні приналежності давно стали визначальною частиною інтер'єру - колірні поєднання, фактура, матеріал виготовлення задають тон загальній атмосфері кімнати. Чим тепліші відтінки, м'якше текстиль, тонкіша якість, тим в більш єдиному стилі виглядає весь інтер'єр. Окремим акцентом виступає покривало - це особливий елемент домашнього текстилю. На ньому сходяться лінії, перегукуються колірні і світлові відблиски. Завдяки йому, загальна концепція кімнати виглядає закінченою.

Неповторність, родзинку надають цікаві рішення - стьобані покривала. Їх унікальність полягає в техніці виконання: на відміну від звичних тонких виробів, стьобані складаються з декількох шарів, прошитих особливим чином. Зазвичай це два зовнішніх шари і один внутрішній, з'єднані між собою фігурними строчками. Стьобані покривала часто називають «покривало-пиріг» за схожість з картатими або ромбічними прикрасами на випічці.

Внутрішній шар служить додатковим утеплювачем, для цього використовується синтепон або холлофайбер. Така технологія додає виробам переваги:

  • покривало на ліжко стьобане краще зберігає тепло за рахунок додаткових шарів;
  • виріб відмінно тримає форму, навіть після багаторазового прання, оскільки фігурні і рядки, що перехрещуються зберігають структуру полотна;
  • покривало вирівнює поверхню ліжка, тахти, дивана за рахунок своєї щільності - нерівності пропадають, а меблі виглядає акуратно і естетично;
  • сучасний високотехнологічний утеплювач дозволяє використовувати стьобане покривало в якості самостійного повноцінної ковдри або пледа;
  • техніка виготовлення виробів дозволяє створювати безліч різновидів - за розмірами, матеріалами, типу рядків і основним призначенням.

Таким чином, концепція стьобаного виробу, використовувана в якості обов'язкового домашнього текстилю, робить виріб незамінним елементом інтер'єру, який можна підібрати по дрібним і самим вибагливим вимогам. Останній «писк моди» в даному сегменті - це двосторонні стьобані покривала, що відрізняються практичністю і універсальністю. Двосторонні моделі можуть втілювати атмосферу дня / ночі, використовуватися за настроєм, пори року, типу текстилю, що переважає в приміщенні в поточний момент.

Для чого потрібні саме стьобані покривала?

Комплект стьобаний зірочки

Стильні стьобані покривала, виготовлені з високоякісних матеріалів, служать основою для дизайнерських рішень. Крім відтінків, принтів і прикрас по краю виробу, оригінальності надає малюнок, утворений рядком. Геометричні фігури можуть бути найрізноманітніші, від традиційних до тематичних і хитромудрих, наприклад:

  • ромби;
  • квадрати;
  • кола;
  • овали;
  • подвійні рядки;
  • листочки і пелюстки;
  • завитки і косички;
  • різні фігурки.

Окремий напрямок зображень на поверхнях стьобаних покривав - стиль кантрі. Клаптева техніка надає виробам легкості, настрою, що приваблює до відпочинку, читання, в'язання, перегляду фільмів, мирному спілкуванню. Все, що необхідно для повноцінного перебування на дачі або в заміському будинку! А ось суворі, класичні рядки підкреслять прихильність сімейним традиціям і, в цілому, елегантність і стриманий стиль господарів будинку.

Якщо в інтер'єрі присутні елементи прикрас з бахромою, китицями, а меблі відрізняється вишуканістю, то рекомендується придбати стьобане покривало з вкрапленням золотих і срібних ниток в стежках, воно додасть образності, вишукувань і шику. У такому вигляді виріб стане справжнім витвором мистецтва, яке захочеться розглядати в деталях.

Добре підібране стьобане покривало на ліжко стане не просто черговим елементом домашнього текстилю, воно здатне стати невід'ємною частиною стилю, органічно вписатися в інтер'єр, як ніби відразу було тут задумано. До якісного виробу «попросяться» в тон штори, декоративні подушки, покривала для крісел, скатертини, навіть спортивні рушники та багато іншого.

Що таке стьобана покривало: розбираємося в природі виробу

Традиційно покривало покликане захистити постіль протягом дня, коли вони не використовуються. Дуже скоро покривало стало окрасою, самостійним дизайнерським рішенням, яке бере участь у створенні загальної атмосфери кімнати.

Тришарове стьобане покривало - не просто три типи матеріалу, нашаровані один на одного і особливим чином скріплені. Самий верхній шар створює зовнішній вигляд виробу, нижній шар в двосторонньому покривалі виконує ту ж функцію, середній шар відповідає за теплообмін і загальний комфорт при використанні.

Якщо ви ще роздумуєте, чи варто купувати стьобані покривала, і як з ними поводитися надалі, то зверніть увагу на їх переваги:

  1. Візуалізація настрою при використанні, коли красиві візерунки, рівні рядки створюють атмосферу затишку, витриманості стилю. Досить просто накинути покривало на заправлене ковдру або простирадло, і спальне місце набуває закінченого вигляду. Така легкість застосування додала виробам популярності в дитячих кімнатах, дорослих спальнях, як одиноких людей, так і сімейних пар. З цієї ж причини стьобані покривала поширені в готелях, готельних номерах, кімнатах відпочинку.
  2. Універсальність - покривало можна використовувати не тільки за прямим призначенням, але також в ролі ковдри. На цій посаді стьобані покривала нічим не поступаються справжнім ковдрам, вони приємні на дотик, легкі по вазі, під ними зручно перебувати, можна швидко зігрітися, добре відпочити.
  3. Простота догляду - без проблем відпираються як вручну, так і в пральній машині, вони швидко сохнуть, не втрачають насиченість кольору, не бгають, добре тримають форму. Режим прання і правила догляду визначаються матеріалом виготовлення, рекомендації до якого завжди містить виріб.

Ще більш зручно купувати стьобані покривала в комплекті з наволочками, які підбираються під розмір ваших подушок. Також можливі інші варіанти комплектації.

Як зрозуміти, яке покривало підійде саме вам?

Факторів, що впливають на матеріал стьобаних покривал, сила-силенна: від особистого ставлення до того чи іншого виду текстилю до глибини гаманця, оскільки вироби якості «люкс» є кращими і дорогими. Втім, поціновувачі оксамиту або сатину обов'язково знайдуть моделі до душі, а віддають перевагу льон, бавовна, шерсть і комбінації цих матеріалів з синтетичними зможуть вибирати з величезної кількості варіантів.

Ціна на стьобані покривала залежить також від виробника, країни-постачальника (Туреччина, Україна, Росія, Білорусь, Китай), ступеня складності обробки матеріалів, моделі виконання (одно-, двоспальне, дитяче, двостороннє, утеплене, полегшене і ін.), Наявності аксесуарів і прикрас, обсягів купівлі, можливостей придбання додаткових бонусів за вигідними цінами, наприклад, це можуть бути рушники оптом.

Ринок пропонує враховувати наявність в сім'ї домашніх вихованців з кігтиками, в таких випадках передбачені матеріали з поверхнями, найменше схильним до затягування. А, наприклад, шовк тут настійно не рекомендується - це делікатний матеріал моментально зреагує на дотик гострих кінчиків і збереже на собі їх дуже помітні сліди.

Рекомендації по вибору

Комплект стьобаний кольорова зірочка

Отже, ви прийняли доленосне рішення придбати стьобане покривало. Тепер приступаємо до важливого етапу - вибору!

По-перше, потрібно визначитися, для покриття якої площі вам необхідно виріб. Для цього важливо точно виміряти величину вашої ліжка, тахти, дивана, матраца. Сучасний ринок має всі можливості для пропозиції саме необхідної вам площі, ні більше, ні менше. Так що покривало не доведеться підганяти під потрібний розмір. Моделі - прямокутні різних величин, круглі, овальні, квадратні - практично будь-які також можна знайти в каталогах.

По-друге, слід вибирати звичні вам в догляді матеріали. Незнайомі види текстилю можуть не відразу піддатися на рекомендований вашої пральною машинкою режим, можливі розбіжності в уявленнях про зберігання, прасування, сушіння та інших маніпуляціях з тканиною і її реальними можливостями все це регулярно витримувати. Так що практичні підходи в справі вибору якості і фактури домашнього текстилю - не менш важливий крок, ніж попередній.

Результатом правильного вибору стане тривалий термін використання улюбленої речі, без побоювання втратити її первісний привабливий вигляд. Існує загальна рекомендація по догляду за тканинними виробами - після прання їх найкраще сушити на відкритому повітрі, при розкритих стулках балкона або у дворі. Це стосується не тільки покривав, але також інших видів домашнього текстилю - у цьому сенсі потребують рушники для басейну, рушник для волосся, рушники для ніг. Так вони зберігають зовнішній вигляд, гігроскопічність і повітропроникність, а також набираються природної свіжості, що не вбираючи атмосферу закритих сушильних приміщень.

По-третє, як свідчать численні відгуки, стьобані покривала, призначені для щоденного використання, краще вибирати з великою кількістю шерсті або бавовни в складі волокон. Вони делікатно ставляться до шкіри, створюють максимально комфортні для неї умови, невибагливі в догляді і довговічні у використанні. Для декоративних, парадних, представницьких цілей краще використовувати оксамит, парчу, шовк і інші вишукані види текстилю.

Сімейство стьобаних покривал: які бувають, чим відрізняються?

Крім варіативності матеріалу виготовлення, участі декоративних елементів і розмірності, стьобані покривала удостоїлися власної відпрацьованої класифікації:

  1. На диван, тахту, ліжко, матрац. Вважається, що з усіх перерахованих видів меблів стьобані покривала найкраще підходять для ліжок. Вироби об'ємні, вирівнюють покриваються поверхні, якраз необхідні на постіль, які з дивана і тахти можуть на день забиратися.
  2. Одно- і двосторонні. Перші - найпоширеніші, оскільки часто вибираються в якості звичайних покривав і не вимагають настільки ретельного продумування при підборі, як другі. Двосторонні моделі повинні поєднуватися за фактурою і забарвленням на обох сторонах з навколишнім текстилем і інтер'єром в цілому.
  3. Однотонні, квітчасті, з принтом. Спектр відтінків однотонних виробів дуже широкий, він дозволяє підібрати покривало будь-якого відтінку тон-в-тон або в необхідній колірній гамі. Кольорові матеріали закликають робити акцент на виробі, а тематичні принти можуть вторити інтер'єрних або контрастувати з ними, в залежності від дизайнерської задумки (популярні стилізовані під клаптикову техніку, в стилі печворк, жакардові і т. П.).
  4. Моделі, орієнтовані за віком і статтю. Наприклад, дитячі покривала ніжних відтінків, а для підлітків - із зображенням улюблених ігор, героїв, персонажів. 3Д-друк дуже радує тінейджерів, коли вони можуть бачити у себе на ліжку малюнки фей, автомобілів, іграшок, звіряток або квіточок. Дорослі моделі не менш різноманітні - це можуть бути контрастні або пастельні однотонні, а також з пейзажним, анімалістичні або абстрактним друкованим малюнком.
  5. За матеріалом виготовлення: бавовняні (наприклад, гігроскопічні і гігієнічні бязь і сатин), привабливий і блискучий атлас, важкий і стильний оксамит, практичний і довговічний льон, дорогий красивий шовк, улюбленець дизайнерів жаккард, довговічні і універсальний велюр, а також різні синтетичні добавки, комбіновані матеріали, вставки, хутряна облямівка і т. д.
  6. І, нарешті, в залежності від матеріалу середнього шару (наповнювача): з синтетичним (наприклад, з популярних поліефірних волокон - холлофайбера, синтепуха, синтепону), теплим і делікатним вовняним, рідкісним шовковим, з натуральних волокон рослинного походження (наприклад, екзотичними бамбуковими або евкаліптовими).

Всі якісні (склад, співвідношення) і кількісні (розмір, щільність) показники виробу вказані на його ярликах і етикетках, тому терпіння, увага і ретельне вивчення інформації про них - найголовніші помічники при виборі. Купуючи стьобане покривало, пам'ятайте: ви отримуєте виріб на довгі роки використання, а, значить, важлива кожна деталь - зайвий або відсутній сантиметр, відтінок, візерунок, напрямок рядка. І нехай ваш вибір стане самим правильним, а покупка виключно порадує!