Відбілювання рушників в домашніх умовах: прості народні засоби

Відбілювання рушниківУ побуті неможливо обійтися без рушників. Після активної експлуатації вони втрачають свій первинний вигляд і колір. Особливо це стосується кухонного приладдя. Щоб відбілити рушники, не потрібно віддавати їх в хімчистку. Для цього досить дотримуватися базових правил по догляду і застосовувати підручні засоби.

Як відбілити рушники в домашніх умовах

Перед тим як купити рушники світлих відтінків, обов'язково продумайте їх цільове призначення. Якщо ви вибираєте кухонне приладдя, то краще за все, щоб в їх складі був присутній природний матеріал, який легко очищується. Це можуть бути текстильні вироби, наприклад, з льону, бавовни або бамбукового волокна. Щоб ефективно відбілити рушники, дотримуйтеся таких загальних правил експлуатації:

  1. Намагайтеся вчасно замінювати використані приналежності свіжими. Так ви уникнете надмірного забруднення та поширення патогенної мікрофлори.
  2. На кухні найкраще використовувати лляні або вафельні вироби. Махрові швидко накопичують бруд і повільніше висихають.
  3. Відбілити рушники насиченого білого кольору ви зможете тільки після попереднього кип'ятіння.
  4. Перед термічною обробкою текстильний виріб рекомендується випрати, щоб плями повністю вивелися, а не в'їлися в матерію.

Перед процесом обов'язково вивчіть особливості тканини і опис основних вимог по догляду на етикетці.

Як відбілити кухонні рушники: основні рекомендації

Щоб позбутися від плям, які сильно в'їлися, скористайтеся рекомендаціями, представленими нижче. Ці ж засоби можна використовувати, якщо передбачається прання ковдри або килимків.

Розчин з мила і марганцівки

Щоб відбілити рушники без тривалого кип'ятіння, візьміть половину господарського мила і натріть його на крупну тертку. Додайте до стружки трохи води і 10 крапель марганцівки. Представлена кашка стане основою відбілюючого розчину. Дайте суміші настоятися, а після - залийте окропом. Занурте в нього текстильні вироби та залиште їх відмокати на ніч. Після цього вам потрібно буде тільки сполоснути їх в чистій воді. Представлена методика допоможе не тільки відбілити рушники, а й продезінфікувати. Цей спосіб можна застосовувати і до махрових виробів, так як марганцівка - відмінний окислювач, який справляється з патогенною мікрофлорою.

Очищення плям що в’їлись перекисом водню

Ця методика відмінно працює при наявності серйозних забруднень, які не виводяться звичайним пранням. Купуючи перекис водню, придбайте в комплекті і нашатирний спирт. Він також знадобиться для господарських потреб. Як відбілити рушники перекисом:

  • Поперіть текстиль стандартним способом.      
  • Близько 6 літрів води нагрійте до температури в 70 градусів.      
  • Додайте до рідини 2 столові ложки перекису. Щоб підвищити ефективність процедури, можете залити столову ложку нашатирного спирту.      
  • Залийте приготованим розчином висушені рушники і дайте їм постояти близько 20 хвилин.      
  • Після - прополощіть у воді кілька разів.      

В ідеалі, світлі вироби стануть на кілька тонів яскравіше, а глибокі плями - зійдуть. Для підтримки ефекту можете проводити процедуру регулярно.

Як відбілити рушники рослинним маслом?

Помилково вважати, що масляниста середовище здатне залишати виключно жирні плями на матеріалі. Щоб використовувати її для очищення, необхідно знати нюанси поводження з представленим продуктом. Як приготувати відбілюючу комбінацію:

  • Змішайте рослинне масло (2,5 столової ложки) з 1 ложкою сухого відбілювача.      
  • Додайте до каші ½ склянки звичайного прального порошку.      
  • Залийте все 5 літрами гарячої води (не окропом).      

У такому розчині замочіть вироби не більше, ніж на 2-3 години. Потім виперіть стандартним методом і прополощіть. Представлена ​​технологія працює навіть з найглибшими плямами, які були давно поставлені.

Як відбілити махрові рушники

Ворсиста основа - вибаглива до догляду. Важливо розуміти, що неправильна відбілююча технологія здатна повністю зіпсувати текстиль. Щоб не ризикувати, розгляньте два дієвих способи, які допоможуть відбілити рушники з махрової матерії.

Замочування перед пранням

Якщо у вас немає часу на те, щоб прокип'ятити текстильні вироби, то краще за все - замочити їх перед пранням. Як це зробити:

  1. З сіллю. Розведіть кухонну сіль у воді з пропорцією 1: 1 (одна ложка на один літр). Занурте рушники і залиште їх відмокати на кілька годин. Після цього - виперіть.
  2. З господарським милом. Намочіть матерію і натріть її господарським милом. Сховайте її в поліетиленовий пакет і залиште на добу. Після - прополощіть в холодній чистій воді.
  3. З миючим засобом для посуду. На забруднених ділянках розподіліть миючий гель круговими рухами. Зачекайте 10 хвилин і все виперіть. Для кращої ефективності можете додати кілька крапель нашатирного спирту. Він допоможе комплексно відбілити рушники і повернути їм звичний світлий відтінок.

Кип'ятіння

Стара, але перевірена техніка, яка справляється навіть з запраним кухонним приладдям. Представленим методом ви зможете не тільки відбілити рушники на махровій основі, але і продезинфікувати їх. Алгоритм:

  • Залийте в виварку або відро воду, додавши натерте господарське мило і соду, збагачену кальцієм.      
  • Помістіть махрові вироби в воду і поставте кип'ятити на 20 хвилин.      
  • Дайте воді і тканини повністю охолонути.      
  • Прополощіть у чистій холодній воді, висушіть природним способом. Сушка на свіжому повітрі допоможе прибрати запах мила.      

Представлені рекомендації дають можливість відбілити рушники, повернувши їм первісний вигляд. При цьому процедури не вимагають серйозних витрат. Ви зможете використовувати підручні засоби, які знайдуться в арсеналі кожної господині. Регулярне застосування дозволить вам зберегти яскравість і насиченість відтінку.