Грамотне прання постільної білизни: основні секрети

Постільна білизнаЗапах свіжості постільної білизни - один з головних складових комфорту і затишку. Набори для сну потрібно підтримувати в чистому вигляді, так як на поверхні може зосереджуватися пил і патогенна мікрофлора. Прання постільної білизни - всім відома процедура, яка повинна виконуватися до 3-4 разів на місяць. Щоб текстильні вироби не втратили свій вигляд і колір, рекомендується ознайомитися з основними правилами догляду та очищення.

Як відіпрати постільну білизну: основні рекомендації

Якщо ви збираєтеся купити постільну білизну, то відразу ж заплануйте його першу очистку. Що потрібно знати про виконання цієї процедури в домашніх умовах:

  • Зберігайте і переглядайте ярлики. На них завжди маркуються дані про правильний догляд за білизною.      
  • Якщо її поверхня прикрашена вишивкою, то прання постільної білизни повинно виконуватися в перфорованому мішку.      
  • Кольорові вироби вивертайте навиворіт, щоб знизити ризик вимивання кольору.      
  • Перше очищення може дати невелику усадку матерії. Це абсолютно нормально і характерно для продукції з натуральних волокон, наприклад, з бавовни .      
  • Порошок важливо вибирати по типу тканин. Не варто використовувати універсальний миючий засіб.      
  • Намагайтеся не застосовувати занадто часто кондиціонери, ополіскувачі або відбілювачі. Це може негативно позначитися на якості виробу.      
  • Якщо виконується прання постільної білизни з шовкових волокон, то під час полоскання додайте у воду трохи антистатика. Так ви збережете блиск.      

Зверніть увагу, що прання рушників - це не привід прати і постільну білизну. Найкраще за цією текстильною продукцією доглядати по-окремо.

Прання постільної білизни з натуральних тканин: основні моменти

  • Бавовна. Відразу після покупки варто сполоснути продукцію з натуральною основою в прохолодній воді. Надалі білу бавовну можна очищати при температурі 90-95 градусів. Для кольорових комплектів буде досить 40 градусів. Зверніть увагу, що прання постільної білизни з бавовни виконується окремо від синтетичної продукції. В іншому випадку вироби можуть втратити свою м'якість і щільність.      
  • Льон. Лляна матерія добре переносить нагрівання. Для пофарбованої тканини досить 60 градусів, для апретованої - 40 градусів (в щадному режимі). Біла продукція очищається універсальним засобом, а кольорова - порошками і гелями для тонких волокон. У складі не повинен бути присутнім відбілювач або хлор, інакше виріб втратить білизну і стане рудим.      

Зверніть увагу на те, що лляні комплекти можна сушити в машинці. Так вони обов'язково «сядуть». Під час прасування намагайтеся постійно зволожувати тканину, використовуючи при цьому високий нагрів. Універсальна технологія - термічна обробка ще недосушеного набору.

Прання постільної білизни в машинці

Перед процесом обов'язково розсортуйте продукцію за кольоротипом і матеріалом. Наприклад, бязь і ранфорс не рекомендується обробляти разом. Не забувайте додатково переглядати етикетки і вкладиші.

Рекомендації, які допоможуть не перевантажувати барабан

Щоб прання постільної білизни пройшло успішно, важливо дотримуватися правил завантаження машинки. Для цього враховуйте стандартну вагу кожного елемента в комплекті:

  • Підковдра - в межах 500-700 грам.      
  • Наволочка - до 200 грам.      
  • Простирадло - в межах 400 грам.      

Не заповнюйте барабан під зав'язку. В цьому випадку ви знизите ефективність процедури. Найкраще розділити загальну кількість на кілька завантажень барабана.

При якій температурі прати постільну білизну

Щоб відповісти на це питання, необхідно вивчити особливості кожного матеріалу. Прискорити процедуру зможе вкладиш або етикетка на виробі. Виробник завжди відзначає відповідний температурний режим. Універсальні рекомендації:

  • Прання постільної білизни на бязевій основі очищається при температурі в 60 градусів. Якщо у вас кольоровий комплект, то виставте температуру в районі 45 градусів, так як високий показник може спровокувати втрату кольору.      
  • Набори з сатину і попліну очищаються при 30-40 градусах.      
  • Прання постільної білизни для дітей здійснюється при температурі до 45 градусів. При цьому заборонено вичавлювати і сильно м'яти продукцію.      

Особливої обережності рекомендується дотримуватися при очищенні кольорових комплектів. Максимальна допустима температура - 45 градусів. Якщо показник підвищиться, то виріб втратить свій колір і зовнішній вигляд. Намагайтеся дотримуватися режиму, щоб продовжити експлуатацію набору.

На якому режимі прати постільну білизну?

Текстильні вироби такого типу вимагають дбайливого догляду. Самий відповідний режим - делікатний. При цьому не забувайте і про кількість обертів. Виставте найменше значення, щоб знизити ризик пошкодження матерії. Прання постільної білизни для дітей виконується в максимально сприятливих умовах. По можливості намагайтеся виконувати його руками, не вичавлюючи його. Якщо ви вибрали машинне прання, то встановлюйте виключно делікатний режим.

Правильна сушка комплектів

Вологі набори вимагають дбайливого звернення. Висушування в машинці здатне сильно пом'яти і зіпсувати зовнішній вигляд виробу. Якщо ви хочете, щоб в будинку пахло свіжістю, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • Сушіть білизну на вулиці/балконі або в добре вентильованому приміщенні.      
  • Розвішуйте вироби так, щоб вони максимальною площею контактували зі свіжим повітрям. Ретельно розправляйте комплект.  
  • Мокрі вироби не потрібно вивішувати прямо під УФ-променями або біля предметів обігріву (батарей, радіаторів, котлів).      

Прання постільної білизни подарує приємний аромат, якщо ви будете використовувати спеціальні капсули. Вони закидаються в барабан разом з брудними комплектами. Це допомагає усунути неприємний запах, додавши легкий аромат, який ви зможете вибрати на свій смак.