Як правильно прати рушники і зберегти їх м'якість

Прання рушників Прання рушників - природний процес, який зношує матеріал. Найчастіше це пов'язано з неправильною технологією очищення текстильних виробів. Зі статті ви дізнаєтеся, як прати рушники, щоб вони були м'якими, а тканина - міцною і довговічною.

Догляд за махровими виробами

Склад представлених виробів - натуральний (100% бавовна). Органічна основа - вимоглива до догляду, тому цей текстиль часто стає жорстким і швидко втрачає свій колір. Прання рушників в машинці викликає ефекти з наступних причин:

  • Погана якість води.      
  • Пральні порошкові засоби.      
  • Надмірно висока температура води, високі віджимні обороти.      

Правильне прання махрових рушників

Для успішного результату рекомендується керуватися наступними порадами:

  • Машинне прання рушників повинно здійснюватися на невисоких оборотах (максимум 800). Не використовуйте економічний режим. Заповнюйте барабан тільки на 2/3, так на поверхні не з'являться витягнуті петлі.      
  • Використовуйте щадні рідкі або гелеві засоби. Якщо ви застосовуєте порошок, виставте режим додаткового полоскання.      
  • Зберегти колір ви зможете за допомогою спеціальних капсул, які розроблені спеціально для кольорових речей.      
  • Оптимальна температури - 30-40 градусів. У деяких випадках допускається 60 градусів, якщо ця рекомендація вказана на етикетці.      

Якщо проблема жорсткої води актуальна для вас, то краще за все виконувати цю процедуру з оцтом. М'якість забезпечить замочування в звичайній солоній воді. Якщо ви не встигли цього зробити, то засипте 1-2 столові ложки в короб для порошку.

Прання рушників з бавовни

Представлені вироби миттєво вбирають вологу, нормально реагують на високі температури, стійкі до механічного впливу. Ці характеристики роблять їх універсальними. Більшість господинь використовують бавовняні текстильні вироби на кухні. Якщо ви плануєте купити кухонні рушники, то необхідно детальніше розглянути процедуру догляду за ними. При неправильному очищенні натуральний матеріал може значно зменшитися в розмірах.

Прання кухонних рушників

  • Білі вироби очищаються при високій температурі, а кольорові - при показнику до 60 градусів.      
  • Очищення світлих текстильних виробів на увазі використання універсальних очисних засобів. Кольорові найкраще прати гелями, в складі якого немає агресивного відбілювача.      
  • Відмовтеся від машинної сушки.      

Якщо ви не знаєте, як прати рушники в машинці, можете спробувати очистити їх руками. При цьому потрібно уважно контролювати температуру. При наявності сильних забруднень замочіть їх у воді з содою або сіллю.

Прання рушників з бамбукового волокна

Продукція з натуральних ниток бамбука - довговічна і дуже м'яка. Основні переваги таких виробів:

  • Не затримують на поверхні патогенну мікрофлору.      
  • Витирають насухо.      
  • Витримують понад 500 циклів очищення.      
  • Відпираються навіть в разі наявності серйозних забруднень.      

Як прати рушники з бамбукового волокна?

Продукція такого типу не вимагає трепетного догляду. Досить дотримуватися рекомендацій, які вказані на етикетці. Максимум умов: ручне прання рушників з використанням стандартного мила або звичайного порошку; тепла вода (30 градусів); віджимання на низькій швидкості або з мінімальними оборотами. Відбілювання рушників такого типу строго заборонено.

Догляд за вафельними виробами

Цей текстиль - універсальний, тому що він легко відпирається і швидко висихає. Завдяки цьому вафельні рушники часто використовуються на кухні та у ванній. Навіть при регулярній експлуатації вони не втрачають своєї міцності і зовнішнього вигляду. Прання рушників вафельного типу має на увазі наступне:

  • Очищати їх краще вручну. Якщо ви використовуєте машинку, то температура повинна бути в межах 40 градусів.      
  • Не рекомендується віддавати продукцію в хімчистку або використовувати відбілювач.      

Прання рушників з мікрофібри

Мікрофібра - штучний матеріал, який активно використовується для виробництва текстильних виробів. Основні переваги продукції - швидко вбирають вологу і висихають. Щоб зрозуміти, в якому режимі прати рушники, необхідно враховувати характеристики матерії. Мікрофібра легко очищається у воді при температурі до 60 градусів. Якщо прання здійснюється вручну, то краще використовувати тверде мило. Інші правила, які слід враховувати під час догляду:

  • Прання рушників з мікрофібри виконується окремо від бавовняних або махрових виробів.      
  • Бажано не використовувати кондиціонери, ополіскувачі і пом’якшувачі.      

Після висихання текстильна продукція не потребує прасування, так як матерія не мнеться.

Очищення лляного текстилю

Прання рушників з льону відрізняється від класичної процедури. Наприклад, білі вироби потрібно заздалегідь кип'ятити. Якщо у вас немає вільного часу, краще вибирати режим з температурою в 60 градусів. Льняна основа добре утримує колір, але рекомендується, все-таки, прати кольорові вироби окремо від білих.

Прання рушників з велюру

Велюрова основа - щільна, міцна і м'яка, тому тканина вимагає особливого делікатного догляду. Матерію краще не замочувати. Прання рушників виконується вручну або в машинці при температурі не вище 40 градусів. Матеріал заборонено вибілювати або піддавати хімічному очищенню. Рекомендується вибирати якісний порошок з делікатним впливом. По завершенню виріб потрібно віджимати, але не викручувати. У машинці вибирайте режим «дбайливого віджиму» або «легкого прасування». Дотримання всіх рекомендацій дозволить продовжити термін служби текстильних виробів без втрати кольору, зносостійкості і інших характеристик. При правильному догляді рушник прослужить вам 3-5 років, а, можливо, і довше. Перед чищенням завжди переглядайте етикетки. Виробники маркують підходящий варіант догляду.