Як правильно випрати ковдру без хімчистки

Прання ковдр Якщо ви плануєте купити ковдру, звертайте увагу на його наповнювач. Він безпосередньо впливає не тільки на експлуатаційні характеристики, але і на те, яким способом буде здійснюватися прання ковдри. Деякі сучасні вироби можна очищати виключно сухим або паровим способом. Якщо таких відміток на етикетці немає, то ви зможете впоратися із завданням в домашніх умовах.

Прання ковдри з синтепону: що потрібно знати

Синтепонові або силіконові вироби - недорогі, легкі і довговічні. Основна причина популярності в тому, що в штучному середовищі не заводиться кліщ і інша патогенна мікрофлора. При цьому стандартне прання ковдри ніяк не позначається на зовнішньому вигляді виробу. Після висихання вони швидко приймають свою первісну форму.

Алгоритм очищення: ручний спосіб

Вручну прати виріб найзручніше у ванній. Для цього наповніть її невеликою кількістю води, яка б покривала виріб повністю. Додайте рідкий миючий засіб. Не використовуйте гранульований порошок. Прання ковдри передбачає поступову заливку гелю, щоб не утворювалося велика кількість піни. Якщо на поверхні присутні стійкі плями, то заздалегідь обробіть їх щадним засобом для виведення плям. Найоптимальніша температура води - 30 градусів. По завершенню ретельно прополощіть його, змінюючи воду від 3 до 5 разів. Виконувати цю процедуру рекомендується окремо від інших речей. Не вичавлюйте і не викручуйте його. Випустіть воду і залиште виріб всередині поки з нього повністю не витече вода.

Прання ковдри в машинці

Оптимальна температура - 40 градусів. Перед процесом виберіть режим «синтетика». Віджимання повинен здійснюватися на 800 оборотах. Тип наповнювача і обсяг продукції відображаються на вазі. Прання ковдри з синтетики вагою від 950 до 1000 грам виконується в машинці з об'ємом завантаження до 5 кг.

Очищення пухової продукції

Пух - примхливий наповнювач, який має властивість звалюватися і погано просихати. Якщо ви хочете зробити прання не в хімчистці, а в домашніх умовах, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • Прання ковдри з пуху повинно здійснюватися в воді при температурі в 30 градусів.      
  • Використовуйте рідкі порошки. Відмовтеся від гранульованих, так як вони можуть забити текстиль і потрапити в наповнювач.      
  • Якщо ви хочете випрати ковдру в машинці, виставляйте щадний «делікатний» режим.      

Після процедури головне - висушити виріб повністю! Для цього його потрібно розкласти на горизонтальній поверхні, підклавши під низ світлу матерію, яка буде вбирати вологу. Під час сушіння важливо регулярно перевертати текстиль і розминати грудочки. При цьому приділяйте увагу кожній клітинці. Прання пухової ковдри не повинно проводитися частіше одного разу на рік. Якщо матеріал - чистий, але на ньому з'явилися плями, використовуйте технологію сухого очищення. Для цього купіть спеціальний порошок, який втирається у забрудненні місця і утворює піну, повністю прибирає плями. По завершенню це місце просушується. В результаті ви отримуєте виріб, який відразу готовий до використання.

Прання ковдри з вовни і холлофайбера

Якщо у вас є досвід очищення вовняних речей, він стане вам у пригоді. Головне - правильно підібрати температурний режим, щоб вони не деформувалися. Прання вовняної ковдри передбачає наступне:

  • Максимальна температура - 30 градусів.      
  • Режим - «делікатний» або ж «шерсть».      
  • Не варто віджимати продукцію на високих оборотах. Виставте мінімальний показник, щоб знизити ризики псування.      

Процес сушки - аналогічний пуховій продукції. Виконується виключно на горизонтальній поверхні, з регулярним переворотом на тильну і лицьову сторону.

Прання ковдри з холлофайбер

Представлений наповнювач - самий невибагливий. З ним ви можете не переживати про те, що він деформується або згорнеться грудочками. Що потрібно знати про це:

  • Прання ковдри може виконуватися при 60 градусах.      
  • Режим - універсальний або делікатний.      
  • Вимагає незначної кількості порошку. Відсік для засобу повинен бути заповненим лише на третину.      

Прання ковдри не деформує основу, тому по завершенню просто дістаньте виріб і добре потрясіть, щоб воно прийняло первісну форму. Холлофайбер - не вимогливий і до сушіння. Таку продукцію можна розміщувати як вертикально, так і горизонтально. У другому випадку бажано хоча б кілька разів перевернути його з лицьового боку на тильну.

Прання ковдри: універсальні поради

Очищення в домашніх умовах - кропіткий процес, тому заздалегідь виділіть на нього час і вільний простір для висушування. Інструкція, яка допоможе вам не заплутатися в діях:

  • Використовуйте гелеві засоби. Вони не забивають матерію і ефективно знімають забруднення. Якщо потрібне прання ковдри з шовку, вибирайте засіб делікатного впливу.      
  • Перед процесом виведіть всі серйозні плями з поверхні. При цьому не використовуйте засоби для виведення плям з хлором в складі.      
  • До пухової продукції покладіть м'ячики для тенісу. Так прання ковдри не зіб'є пух всередині.      
  • Вироби з бавовняним покриттям перуться в режимі «хлопок». Відповідна температура - 40-60 градусів. Віджимання - на 800 оборотах.      
  • Прання ковдр з бамбукового волокна виконується виключно в делікатному режимі при 30 градусах. Віджимання - на 500 оборотах.      

Якщо ви зіткнулися з серйозними глибокими плямами, то рекомендується застосовувати засоби, якими виконується відбілювання рушників. Вони універсальні і не порушують складу поверхневої матерії. Перед процедурою обов'язково ознайомтеся з характеристиками наповнювача і покриття. Не забувайте про правила стандартного догляду та висушування. Якщо обсягу барабана недостатньо, не варто перевантажувати пральну машину. Прання ковдри - одна з послуг хімчистки. Доручаючи цю задачу фахівцям, ви можете не переживати про правильність виконання всіх дій.